donderdag 24 november 2011

Vrijwilliger voor de natuur


Zou het komen omdat we aanvoelen, dat het fout gaat met onze natuur? Zou het komen omdat we steeds meer beseffen, dat wij in Nederland steeds minder verschillende soorten planten en dieren krijgen? Of zou het komen, omdat we merken dat onze regering het slecht voor heeft met die prachtige natuur, die er in ons land nog over is ?
In ieder geval zien we steeds meer vrijwilligers werkzaam in en voor de natuur. Hopelijk ziet onze regering de bezorgdheid van deze mensen, die zich meer en meer als natuurbeschermers blijken te moeten gaan inzetten. Want inderdaad gaat het met de rijkdom aan soorten in Nederland niet zo best: sinds 1900 is die met de helft afgenomen. En daarmee neemt ook de basis van het leven af. De levering van grondstoffen, medicijnen en voedsel en de regulering van de kwaliteit van water en lucht: het komt allemaal in de verdrukking. Daarom is nu actie nodig en daarbij zijn de vrijwilligers van grote waarde.
Al gauw denken we bij een natuurvrijwilliger aan iemand die in georganiseerd verband opereert, zoals bij Natuurmonumenten of bij het Biodiversiteitsteam Oisterwijk. Dat is actie en dat is helemaal prima natuurlijk, maar je kunt je ook thuis inzetten voor de natuur en op die manier als vrijwilliger in actie komen. Je kunt bijvoorbeeld meer duurzaam eten, vaker verse groente kopen, je energieverbruik verlagen of je tuin meer biodivers inrichten. Je kunt eens vaker douchen in plaats van in bad gaan, wat meer de fiets nemen of gaan lopen en de airco van de auto wat minder gebruiken.
2011 is uitgeroepen tot Europees jaar van het vrijwilligerswerk. De Europese landen hebben aandacht besteed aan allerlei soorten vrijwilligerswerk, ook aan dat voor de natuur. Het jaar loopt op zijn einde,  de natuur is helaas ook die weg op aan het gaan. De natuurvrijwilliger gelukkig niet.
Die hebben we hard nodig, omdat ik denk dat een duurzame samenleving in de toekomst de enige optie is. Daarvoor is een betere biodiversiteit absoluut noodzakelijk. En dus is het nu tijd om je daar voor in te zetten, in georganiseerd verband of als thuisvrijwilliger. Voor jezelf, de natuur en de komende generaties.
Word natuurvrijwilliger !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten